darmansyah

November 03, 2009

BaitunNuha

Apa itu Baitunnuha?? bermaksud Rumah Nuha!. Idea ini tercetusnya dari Atok dan Andung yang mahukan kami membeli dan memberi nama rumah nanti dinamakan BAITUNNUHA.
Sudah lama kami mengidam2kan rumah sendiri, kerana sekarang ini kami sekeluarga menyewa apartment di Bandar Seri Putra. Klik disini untuk melihat rumah sewa kami sekarang. Pelbagai cabaran untuk mencari rumah. Umi tak kisah jenis rumah beso?kecik? asalkan rumah sendiri. Kami cuba mencari sekitar Bandar Seri Putra, tetapi harga di kawasan ini mmg mahal! Jadi Engku dan Umi mencuba pula di sekitar Putera Mahkota ( kaw jiran bdr seri putra) di kawasan itu banyak juga rumah untuk dijual dan lelong. Kami berjaya membeli rumah lelong atas bantuan ejen lelong yang bernama Ng. Ng sangat baik dan banyak mengajar kami tentang cara2 utk membeli dan membuat pinjaman rumah pelbagai bank. (hehhee.. kata 1 Malaysia!)

Rumah yang berjaya kami beli.

pandangan hadapan

pandangan belakang


dapur & bilik air
ruangtamu
bilik tidur utama
Atok cukup bersemangat membantu Engku membersihkan rumah, mungkin dihati beliau gembira melihat cucunya tidak duduk dirumah sewa lagi.
terima kasih atok tolong kami membersihkan rumah dan menjaga dahlya!

Dan sekarang kami menunggu kelulusan pinjaman bank. Harap2 dapat cepat la.. boleh kami duk baitunnuha!.

Sementara menunggu pinjaman rumah, Engku dan Umi meninjau kabinet dapur, perabot bilik dahlya dan macam-macam lagi!! huhuuhuu..

Gambar di bawah adalah contoh gambar yang diambil disekitar ruang pameran Ikea di Mutiara Damansara


Amboi, umi dah berkenan warna merah ye!


Dahlya sudah dihantar ke Taska! Umi tengok seronoknya dia disana, sebab disana Dahlya ramai kawan, kalo time tido.. semua tido! Makan sama-sama. Umi harap Dahlya membesar dengan baiknya.seronoknya Dahlya!


Tips pembaca blog ini dan mungkin anda terfikir untuk membeli rumah, sila sediakan wang tunai yang banyak untuk membuat persediaan menduduki rumah jika anda menang dalam sesi lelongan. Contoh rumah kami seharga 125k, memerlukan wang cash sebanyak lebih kurang 18k untuk persediaan bermacam2 bayaran. Anda boleh meminjam wang kepada saudara mara atau sahabat kerana wang KWSP anda boleh dikeluarkan 100% dari akaun2. Ketika ini interest yang paling murah ditawarkan oleh RHB bank. RHB menawarkan skim ansurans Islamic dengan interest 3.65%. Segala bayaran peguam, pegawai penilaian harta, dan MRTA ditanggung oleh pihak bank. JANGAN ketinggalan, sila beli rumah sekarang...

No comments:

Post a Comment