darmansyah

December 24, 2012

Dahlya dengan Speda Baru

Sudah banyak kali kami berjanji.. jika kakak pandai kayuh basikal nanti Engku beli kan basikal besar untuk kakak.. akhirnya Dahlya semakin mahir berkayuh dengan basikal kuningnya.. Basikal kuning yang dibeli oleh Umi ketika Dahlya berusia 1 tahun 9 bulan!! boleh tgk linknya disini.. 

Sabtu 22 Disember Engku mengajak kami sekeluarga pergi mencari basikal a.k.a Speda baru kakak di Setapak berdekatan dengan tempat kerja Engku. Banyak juga pilihan basikal yang menarik!! Sampai Adik Daniyal menjerit seronok.. maaflah adik Daniyal.. kamu kecik lagi.. tunggu beso yer..Engku sangat berkenan untuk membeli Speda fixie  (fixed-wheel bicycle)  akan tetapi Umi tengok dengan keadaan tayar yang halus dan nipis..memikiokan keselamatan Dahlya.. akhirnya Engku sudi memilih Basikal Raleigh Reef 16 inci. Sangat-sangat manis bila gadis yang membawa Speda model ni.. sesuai la kot untuk anak2 perempuan.. Bila ditelek-telek memang agak besar janggal sedikit kerana jenama si Raleigh paling kecik saiz tu je.. hahaa... takpe2.. "Kakak boleh guna sampai berumur 10 tahun la yee.... ;p"

Speda berwarna biru dan putih siap berbakul yang sangat comel!! porah la taukeh kedai.. tambah bakul caj RM10 so harga kesemua dengan brek depan belakang RM260!! hahaa.. sabar je la ye Engku.. adat orang meniaga.. Bak Engku kata.. "Anak punya pasal takpe.. xyah la Engku beli baju kerja.. " (ingat ye kakak..pengorbanan Engku awak tu.. ;p)Bila Dahlya naik je spedanya itu..apalagi sampai tidur malam manis saja mukanya.. sebab Senyumnye meniti sampai ke telinga!! Diharap hadiah speda ini menjadi Pemangkin Kakak Dahlya menjadi anak yang mendengar kata dan rajin belajar ye..

No comments:

Post a Comment