darmansyah

June 03, 2009

Tips merancang dan memilih nama anak

mangsa fesyen!! (Sila klik pada foto untuk versi besar)
pic ni di ambil ketika dahlya berumur 3 minggu.

Dalam proses memberikan nama bayi, maka ada beberapa hal yang perlu diperhatikan kerana nama ini akan melekat terus dalam hidup anak kelak, dan mempengaruhi kehidupannya.
 1. Mempunyai maksud yang baik.
  Nama memiliki efek tersendiri dalam kehidupan anak, Jika orang tua asal pilih saja dalam memberikan nama, maka anak akan menjadi korban. pasti anak anda akan malu dan rendah diri, jika nama yang melekat padanya memiliki maksud yang tidak bagus. Pernah terjadi, kerana ketidaktahuan orangtuanya yang menginginkan nama bayi menggunakan bahasa Arab, maka diberikanlah nama Jahanam, yang tidak lain berarti neraka.
 2. Memiliki keserasian, enak didengar dan diucapkan
  Dengan keserasian ini, maka nama bayi akan mudah untuk dihafal maupun dilafazkan. Bayangkan saja jika kelak anak anda akan susah mengurus sekolah, pernikahan..(tok kadi terbelit lidah hehee..) , hanya kerana kesalahan eja nama yang berulang-ulang terjadi.
 3. Menunjukkan jenis jantina yang jelas
  Hal ini untuk mengurangi kesalahan dalam mengidentifikasi jenis jantina bayi di kemudian hari. Lelaki atau perempuan??? hanya gara-gara identifikasi yang kurang jelas dari nama.
 4. Anda menyukainya
  Tentu saja anda harus menyukai nama yang anda berikan untuk anak anda. Mungkin banyak yang memberi cadangan untuk nama bayi anda. Tidak perlu memaksakan diri untuk menerima cadangan dari orang lain, jika anda sendiri memang tidak menyukainya.
 5. Mengumpulkan senarai (list) sebanyak-banyaknya nama bayi yang baik
  Cara ini akan memudahkan anda untuk menentukan pilihan nama terbaik untuk bayi anda. Anda mudah menentukan dulu makna atau harapan yang anda inginkan terhadap bayi anda, selanjutnya mencari padanan katanya dalam bahasa lain. Jika sudah mantap, bolehla memberikan nama bayi Anda dari pilihan terbaik.
lihat blog yg lepas bagaimana nama Dahlyatunnuha diberi.

http://dahlyatunnuha.blogspot.com/2009/04/bagaimana-bermula.html


Okay, selamat berburu, merangkai nama untuk bayi Anda!!
(artikel ini diperolehi di tipsanda.com)

No comments:

Post a Comment